Curriculum Vitae Bastiaan Jan van Vliet

Bastiaan Jan studeerde aan de Schumann Academie te Amsterdam bij Euwe de Jong en volgde orgelimprovisatiecursussen aan de Zomeracademie voor organisten in Haarlem bij Jos van der Kooy (beginnerscursus 2006), Thomas A. Nowak (gevorderden 2008) en bij Peter Planyavsky (gevorderden 2016).  In 2009 haalde Bastiaan Jan de finale van het Nationaal Improvisatieconcours te Amsterdam (Orgelpark). Verder volgde hij orgel- en improvisatielessen bij Jos van der Kooy (Westerkerk Amsterdam, Grote- of sint Bavokerk te Haarlem) en bij Anton Pauw (Grote- of sint Bavokerk en Nieuwe kerk te Haarlem).  Als componist is Bastiaan Jan autodidact en heeft hij inmiddels een oeuvre geschreven van ongeveer 33 werken (meer dan 20 uur muziek) waaronder acht orkestsymfonieën, een strijkkwartet, een vioolsonate, twee pianoconcerten, koorwerken met orkestbegeleiding, een oratorium en een aantal losse werken waaronder koorzettingen voor interkerkelijk gebruik. Tevens is Bastiaan Jan dichter van 153 sonnetten en schrijft hij veel teksten over uiteenlopende onderwerpen met muziek, wereldliteratuur en theologie als uitgangspunt. Er loopt een plan deze teksten te bundelen en uit te geven.

 Bastiaan Jan studeerde ook piano- en (orkest)directie aan de Sweelinck muziekopleiding bij Alfred Snel (destijds in Den Haag gevestigd) als ook dat hij orgel, piano- en muziektheorie studeerde bij Marco bij de Vaate te Haarlem in de Doopsgezinde kerk.  In zijn jeugd kreeg hij op achtjarige leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader en op zijn tiende jaar werd wijlen Leen Schippers te Lisserbroek zijn orgelleraar.  

 Verder geeft Bastiaan Jan (orgel)improvisatielessen, de basisbeginselen van de muziektheorie, waaronder muziekgeschiedenis, compositielessen -orkestratie inbegrepen- en is hij beschikbaar om leerlingen klaar te stomen voor het conservatorium. Daarbij geeft hij eerlijk en gepast advies, afgestemd op de situatie en de persoonlijkheid van de individuele leerling.  Bastiaan Jan stond aan de wieg van de traditie van het jaarlijks terugkerend nieuwjaarsconcert in de Nieuwe kerk van Katwijk aan Zee, speelde van 2008 t/m 2012 zelf vijf Nieuwjaarsconcerten die goed bezocht werden en speelde er zijn eerste orgelimprovisatie album in. Verder gaf hij concerten in de Bovenkerk te Kampen, de Grote kerk te Gorinchem en in de Hooglandse kerk te Leiden. 

Op 13 oktober 2022 speelde hij een concertant improvisatieprogramma in op het gereconstrueerde Adema-orgel van de Kathedrale basiliek sint Bavo te Haarlem voor YouTube dat inmiddels meer dan 3000 keer bekeken is. 

Zijn visie op orgelmuziek is dat hij zelf vooral de improvisatiekunst wil uitdragen omdat hij daarbij het gevoel heeft dichter bij het hart van de muziek te kunnen komen en om de vrijheid te hebben de instrumenten die hij bespeelt zo voordelig en gevarieerd mogelijk tot klinken te kunnen brengen, met respect voor de bouwperiode van het instrument, de liturgie en het gebouw waar het orgel staat. Bestaande technieken verweeft hij op artistieke wijze met nieuwe speelmanieren, zodat er klinkende kunst ontstaat. Ook het koraal heeft zijn belangstelling en hij benadert het koraal vanuit de tekst en de serene eenvoud dat het -kerkelijk- koraal in zich draagt. 

 Tevens heeft Bastiaan Jan een uitgeverij opgericht om zijn eigen werk uit te kunnen geven. De uitgeverij draagt de naam “Omnitonique” en betekent “in alle toonaarden.” Deze uitgeverij valt onder de vlag van zijn in mei opgerichte organisatie “Geestelijke Concerten”, een organisatie waar al zijn muzikale activiteiten in zijn onder gebracht waaronder een webwinkel.

 Haarlem, 14 februari 2024

Close Mijn winkelwagen
Close Verlanglijstje
Recently Viewed Close
Close

Close
Navigation
Categorieën